Laman Utama Mengenai Kami Fakulti Program Kegiatan English Version

HUBUNGI KAMI:

Pejabat Jabatan Bahasa & Kebudayaan Asia:
+65 6790 3516 ( Tel )
+65 6896 9033 (Faks)

Alamat Pos:
Jabatan Bahasa dan Kebudayaan Melayu
Institut Pendidikan Nasional
Universiti Teknologi Nanyang
Blok 3, Tingkat 3
1 Nanyang Walk
Singapura 637616

Emel:
Puan Saripah Basir
(Pegawai Jabatan) saripah.basir@nie.edu.sg

Felo Pengajar, Puan Roszalina Rawi

Bilik 3-03-42
Asian Languages and Cultures NIE/NTU
Tel: +65 67903526
roszalina.rawi@nie.edu.sg

Felo Pengajar, Puan Roszalina Rawi menganggotai kumpulan akademik Bahasa dan Budaya Asia, NIE pada 2010. Beliau berpengalaman mengajar semenjak tahun 2003 di peringkat sekolah menengah. Dari tahun 2009, beliau telah bertugas sebagai tutor sambilan di NIE bagi kursus Program Dip(Ed) Bahasa Melayu. Beliau menerima ijazah Sarjana Muda dalam Pendidikan Melayu dan Ilmu Ekonomi dari Universiti Nasional Singapura (2001), Diploma Pos-Siswazah Pendidikan (Pengkhususan Bahasa Melayu) dengan Kepujian dari Universiti Teknologi Nanyang(NTU)/NIE Singapura (2003), dan ijazah Sarjananya dalam bidang pendidikan Bahasa Melayu dari NTU/NIE (2010).

Puan Roszalina kini bertugas sebagai Felo Pengajar. Beliau berminat membuat kajian dalam bidang pedagogi pengajaran Bahasa Melayu serta isu-isu dalam pengajian dan pendidikan Bahasa Melayu. Antara kursus yang diajar di NIE termasuklah Pengajaran Bahasa Melayu dan Kurikulum Bahasa. Kursus-kursus ini ditawarkan kepada guru-guru pelatih di peringkat diploma, ijazah dan diploma pos-siswazah.

Antara kertas kerjanya:

  1. "Konsep Wira di Kalangan Para Pelajar Melayu di Singapura-Satu Kajian Kes" International Conference on Humanities. Universiti Sains Malaysia. Penang, Malaysia (14-16 June 2011)

Puan Rosza kini sedang mengikuti kursus PhD (Pendidikan) di Universiti Cambridge.

Berita

Para pelajar, sila kunjungi lelaman rasmi NIE untuk mendapatkan berita yang terkini tentang aktiviti di kampus.